Alternativa ke stavěným kamnům a velkým kuchyňským sporákům s kobkou. Zpravidla levnější varianta než individuálně stavěná kamna – sporáky.

Krbová kamna mohou být jak kachlová, tak plechová, obložená kamenem, mastkem – zde mám nejraději krbová kamna české fy. Romotop  či  Hein, ale mohou být i celá z litiny a v tom případě preferuji litinová kamna Iron Dog vyráběná německou firmou Brunner na zakázku – jedná se o kamna se 7mm silnou litinou speciálního složení. Všechna kamna mají jednoduchý tahový systém, takže z uvolněného dřeva odeberou maximální možné teplo. Jednoduché ovládání všech vzduchů jednou páčkou. Výsledkem je čisté sklo, dokonalé spalování, malá spotřeba dřeva. Záruka na litinu 10 let!!!!! Nelekejte se ceny, je plně srovnatelná s ostatními výrobky nacházejícími se o několik pater níže. Rád vám je nacením a nainstaluji. A pokud by jste jste se chtěli podívat jak hoří, není problém, u nás jedou nepřetržitě.

 

Stolové sporáky uznávám jen jedny a to od Řehulky. U krbových kamen mohu udělat kompromis, ale u sporáku ne, ten musí fungovat – vždyť vaří, peče a navíc ještě dává nezanedbatelné teplo. Opravoval jsem jich už dost, abych věděl, co funguje a co ne. I když dobrých sporáků je bezesporu více i od jiných výrobců, ale když porovnám cenu a výkon, vychází mně ty Řehulkovy nejlépe. Za slušné peníze dostanete korpus, se kterým se dá dále pracovat, takže se dá omítnout, vytvořit obklad z kachlů, umístit na sokl z cihel, či ho postavit na nerezové či litinové nohy.